جلسه هماهنگی معرفی سه شهر دامغان، نهاوند و سیرجان به عنوان شهرهای پایلوت اجرای برنامه بازآفرینی شهری با حضور حبیب خراسانی رییس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات شرکت بازآفرینی شهری ایران، شهرداران و رؤسای شورای شهر سه شهر مذکور، معاونین بازآفرینی استانهای مربوطه و مدیرکل دفتر معماری، طراحی شهری و بافتهای واجد ارزش وزارت راه و شهرسازی برگزار شد.
خراسانی در این نشست با تأکید بر اینکه خوشبختانه امروز ظرفیت جدیدی با هدف اجرای برنامه بازآفرینی شهری با نگاه ایرانشهری در وزارت راه و شهرسازی ایجاد شده است، گفت: اگر تصمیم داریم ایرانشهر را از حوزه تئوری به حوزه عملیاتی تغییر حالت دهیم قطعا اعلام پایلوت همین سه شهر برای آغاز عملیات اجرایی شروع خوبی خواهد بود.
وی در ادامه با بیان اینکه هم اکنون فرصت مطالعه، اجرا و پژوهش در برنامه بازآفرینی در اختیار شهرداران قرار داده شده است گفت: شهرداران سالانه بیش از ۴ هزار میلیارد تومان از اعتبارات خود را در محلات هدف بازآفرینی هزینه میکنند که از این پس قصد داریم چگونگی هزینه کرد را بررسی و برنامه ریزی کنیم.
این مقام مسئول با طرح این پرسش که به واقع در برنامه بازآفرینی قصد توسعه فرهنگی، اجتماعی و یا اقتصادی داریم و اینکه الگوی اصلی ما در این اجرای این طرح چیست گفت: بدون شک موفقیت در اجرای این برنامه منوط به ارتباط تنگاتنگ بین دستگاههای ذیربط و در اختیار گذاشتن تمامی امکانات شهری برای احرای آن خواهد بود.
خراسانی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید براینکه شرکت بازآفرینی شهری کاملا در اختیار مجریان طرح در تمامی سطح کشور است گفت: از شهرداران و استانداران تقاضا داریم تا برنامه بازآفرینی را در اولویت قرار داده و تلاش کنند تا با همکاری یکدیگر خروجی مناسبی از این طرح داشته باشیم.
وی همچنین دخالت مستقیم دولت در امور بازآفرینی تا کنون را دلیل اصلی وضعیت کنونی شهرها دانست و گفت: دخالت حداکثری دولت مشکلات فعلی را به وجود آورده که ما در این برنامه به دنبال به حداقل رساندن آن هستیم.
خراسانی در پایان این جلسه در جمع خبرنگاران نیز با بیان اینکه در ایران ۵۴۳ شهر درگیر برنامه بازآفرینی شهری هستند گفت: طبق برنامهریزیهای صورت گرفته باید ۲ هزار و ۷۰۰ محله طی ۱۰ سال مورد بازآفرینی شهری قرار گیرد.
وی ادامه داد: سهم سالانه محلات برای بازآفرینی شهری ۲۷۰ محله است که تمامی این برنامههای با مشارکت تمامی دستگاههای محلات انجام میشود.
خراسانی با بیان اینکه رویکرد جدید دولت در طرح بازآفرینی شهری متفاوت است، گفت: تمامی برنامههای بازآفرینی شهری باید توسط دستگاههای ذیربط از جمله وزارت آموزش و پرورش، شهرداریها، وزارت بهداشت و درمان و سایر دستگاهها انجام شود و کنشگر اصلی اجرای این طرح شهرداران شهرها هستند.
رئیس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات شرکت بازآفرینی شهری اظهار کرد: در سطح شهرستانها، شهرداران به عنوان دبیر ستاد بازآفرینی، هماهنگی برنامههای بازآفرینی شهری را انجام داده و فعالیتها را اجرایی می کنند.
وی تأکید کرد: با همکاری شهرداریها، دورههای آموزشی را آغاز کردهایم تا هدف اصلی بازآفرینی شهری، جایگاه دولت و شهرداریهای محلی برای اجرا کنندگان این طرح مشخص شود.
برگزاری دوره های آموزشی بازآفرینی برای شهرداران
خراسانی ادامه داد: هدف اصلی برگزاری دورههای آموزشی، مشخص شدن رویکرد بازآفرینی شهری در توسعه شهرها با نگاه طرح جامع و تسهیلی است. در این طرحها ما نیازمند یک الگو در تمامی ساختهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی هستیم تا بتوانیم ساخت کالبدی را پوشش دهیم.
رئیس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات شرکت بازآفرینی شهری بیان کرد: مؤلفههای مورد توجه در طرح بازآفرینی شهری شامل ۵ بخش، بافت تاريخی و بافتهای با پيشينه روستايی، بافتهای فرسوده شهری، حاشیهنشینی و نقاط ناهمگون شهری است. با توجه به پراکندگی شهرها هر یک از این مؤلفهها با متد خاصی اجرا میشود.
وی با بیان اینکه طرح اولیه این پروژه در ۱۰۰ شهر اجرا میشود، گفت: سعی خواهیم کرد شهرهای واجدالشرایط را انتخاب کنیم و از آنها به عنوان یک راهنمای توسعه شهری با رویکرد بازآفرینی بهره ببریم.
خراسانی افزود: در گام اول شهرهایی که در حوزههای تاریخی، فرهنگی و اجتماعی دارای پیشینهای دیرینه هستند انتخاب شده و بازآفرینی در آنها به صورت رویکرد تاریخی انجام خواهد شد.
رئیس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات شرکت بازآفرینی شهری با اشاره به اینکه اجرای پایلوت طرح بازآفرینی شهری در ۳ شهر هدف سیرجان، نهاوند و دامغان انتخاب شدهاند افزود: شهرداران و شورایاران این شهرها اعلام آمادگی کردهاند و به زودی برنامهها، کارهای مقدماتی و ارائه تسهیلات برای شروع طرح به آنها پرداخت میشود.
وی با تأکید بر اینکه از اجرای این طرح ها از هیچ مشاوری استفاده نشده است گفت: سعی کردهایم در اجرای بازآفرینی این ۳ شهر، از مؤسسه پژوهشهای فرهنگی که سابقه دیرینهای در حوزه معماری، اجتماعی و شهرسازی دارد، استفاده کنیم.
خراسانی افزود: در طراحی این شهرها موضوع کالبدی در اولویت بوده و برای آن که مطالعه تبدیل به مدل شود سعی کردهایم از شهرداران و شورایاران در تمامی موضوعات کمک بگیریم.
رئیس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات شرکت بازآفرینی شهری با بیان اینکه سه شهر دامغان، نهاوند و سیرجان مشخصات نزدیک به هم دارند ولی هر کدام از آنها دارای شرایط اقلیمی متفاوتی هستند گفت: این سه شهر تمامی مشخصات پایلوت بازآفرینی شهری را دارا هستند؛ به طور مثال شهر دامغان در بخش کریدور شرقی و غربی جاده ابریشم قرار دارد و همین موضوع در بازآفرینی شهری شهرهای مشابه آن ملاک عمل قرار گرفته شود.
وی اظهار کرد: هر یک از این شهرها به عنوان مدلی در سیاستهای بازآفرینی شهری انتخاب شده اند و ما تمامی فعالیتهایی که در این سه شهر انجام میدهیم در سایر شهرها و استانهای اطراف این شهرها به کار خواهیم گرفت.
خراسانی با بیان اینکه امروز از شهرداران و معاونان شورای اسلامی شهرهای پایلوت دعوت کردهایم گفت: در این جلسه سعی خواهیم کرد موانع سد راه طرح بازآفرینی شهری برداشته شود و معاونان با نگاه ویژهتری به مسائل مربوط به حوزه بازآفرینی شهری نگاه کنند.
رئیس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات شرکت بازآفرینی شهری با بیان اینکه بعضی از شهرها چندین بار از بین رفته و دوباره بازآفرینی شده و زندگی مجدد در آنها رونق گرفته است، افزود: به طور مثال شهر دامغان به عنوان شهر پارتی ایران شناخته میشود و چندین بار بر اثر زلزله و جنگ از بین رفته و دوباره از نو ساخته شده است.
وی تصریح کرد: باید مشخص شود که در بازآفرینی شهری دامغان چه مؤلفههایی وجود داشته که باعث شده این شهر چنین بازسازی شود. باید تجربه این شهر در تمامی شهرها و روستاها پیاده سازی شود.
خراسانی در پایان گفت: باید تلاش کنیم با کمک شهرداران و کنشگران از پتانسیل موجود در حوزه بازآفرینی شهری استفاده کنیم.
- منبع خبر : پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی
Saturday, 23 November , 2024