نشریه شماره ۵۵ به منظور ایجاد هماهنگی و یکنواختی در دستورالعملهای اجرایی کارهای ساختمانی کشور تدوین شده است. در تهیه این نشریه همچنین اصول، روشها و فنون اجرایی متناسب با امکانات موجود، در نظر گرفته شده است. نشریه شماره ۵۵ سازگار با شرایط و مقتضیات اقلیمی کشور است. این نشریه در سال ۱۳۷۳ از طرف سازمان مدیریت و برنامه ریزی منتشر شده است. نشریه حاضر تجدید نظر دوم از مشخصات فنی عمومی کارهای ساختمانی است. تجدید نظر دوم این نشریه در سال ۱۳۸۳ در ۸۰۸ صفحه باز نشر شده است.
بهرهگیری از ضوابط، معیارها و استانداردهای فنی در تمامی مراحل طراحی، اجرا، بهرهبرداری و نگهداری طرحهای عمرانی با رویکرد کاهش هزینهها و زمان و ارتقای کیفیت، از اهمیت ویژه برخوردار بوده و در نظام اجرایی کشور، مورد تاکید جدی قرار گرفته است.
کاربرد نشریه شماره ۵۵
مشخصات، استانداردها و ضوابط تعریف شده در این نشریه به منظور ارائه طریق و اعلام نکات فنی لازمالاجرا در انجام کارهای ساختمانی (بناهای متعارف و عملیات وابسته به آنها) است، این نشریه به خودی خود کامل بوده و اجرا کنندگان باید با توجه به این مشخصات نسبت به اجرای عملیات ساختمانی زیر نظر دستگاه نظارت بپردازند. برای تکمیل این مشخصات، بسته به نیاز چنانچه مشخصات و ضوابطی در نشریه مشخصات فنی خصوصی وجود داشته باشد که مغایر با مندرجات این نشریه است، اولویت با مشخصات فنی خصوصی است.
به طور خلاصه این نشریه، راهنمایی برای تمامی امور فنی و مشخصات اجرایی پروژهها است. استناد به دیگر ضوابط از مسئولیتهای پیمانکار در مورد اجرای این مشخصات نمیکاهد.
فهرست مطالب نشریه شماره ۵۵
نشریه شماره ۵۵ در ۲۶ فصل مشخصات فنی عمومی کارهای ساختمانی را گردآوری کرده است.
- مصالح ساختمانی
- عملیات خاکی
- شفته
- بتن و بتن آرمه
- قالببندی، لولهها و مجاری مدفون در بتن
- کارهای فلزی
- عایقکاری
- ملاتها
- عملیات بنایی
- نماسازی
- اندودکاری
- بندکشی
- پوشش سقفهای شیبدار
- کارهای چوبی
- کاشیکاری و سرامیک
- پوششهای کف، پلهها
- پوششهای کاذب و جداکننده
- شیشه و نصب آن
- رنگآمیزی
- درزهای ساختمانی
- چاهها
- محوطهسازی
- تخریب، تعمیر و بازسازی
- دستورالعملهای حفاظتی و ایمنی کارگاههای ساختمانی
بخشی از مطالب مندرج در نشریه شماره ۵۵
اگر در مواردی با توجه به شرایط خاص ضمن اجرای کار، مشخصات فنی منطقیتری وجود داشته باشد، مهندسان مشاورر باید در مشخصات فنی خصوصی، این موارد را صراحتا ذکر نموده و مراتب را برای بررسی و اظهار نظر به دفتر تدوین ضوابط و معیارهای فنی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور ارائه نمایند. مقرراتی که در نشریه شماره ۵۵ مطرح شده به شرح زیر است. و رعایت آنها الزامی است.
- دستگاههای الکتریکی در کارگاههای نجاری باید دارای حفاظتهای ایمنی لازم باشند.
- بالا بردن آسفالت یا قیر داغ به وسیله کارگر و نردبان ممنوع است.
- کارگران را نباید به بالا بردن و پایین آوردن بار و ابزار حجیم به وسیله نردبان وادار کرد.
- لوارم و ماشین آلات الکتریکی در هوای آزاد در معرض رطوبت هستند. باید به سیم اتصال زمین مجهز شوند.
- کفش کارگرانی که در انبار مواد منفجره کار میکنند نباید دارای میخ باشد.
- در موقع رنگ آمیزی یا آماده نمودن رنگ در محیط بسته از کشیدن سیگار احتراز نمایند.
- افرادی که در فضاهای سرپوشیده به رنگ کاری مشغولند باید از ماسکهای مخصوص دهان و بینی استفاده نمایند.
- هر گاه رنگ حاوی ۵% یا بیشتر مواد سرب دار باشد. ظرف محتوی آن حاوی سرب است. و کارگران در تماس با رنگ سرب دار باید برای آزمایشهای طبی هر چند گاه یک بار به پزشک مراجعه کنند.
دانلود فایل :
Saturday, 23 November , 2024