در جهان قدمت موزائیک را ۲۰۰ سال قبل از میلاد و هنر یونانی ها می دانستند، اما قدمت قطعه موزائیک که در کرمان ایران کشف شده به هزاره سوم قبل از میلاد مسیح بر می گردد.
در تمام دنیا و کتاب های باستانی، تاریخچه موزائیک را متعلق به هنر بیزانس و یونانیان می دانند، اما اخیرا یکی از اساتید باستان شناسی ایران در مصاحبه با ایسنا سخنان و شواهدی را رو کرده است که تاریخ را دگرگون می کند. به تازگی موزه ایران باستان یا موزه ملی ایران، به مناسبت ثبت جهانی کویر لوت، یکی از گنجینه های ارزشمند ایران باستان را از مخزن مادر خود بیرون آورده و به مدت یک ماه در معرض دید عموم قرار داده است. این گنجینه چیزی نیست جز: «کهن ترین موزائیک دنیا»
میرعابدین کابلی که یکی از پیشکوستان باستان شناس ایرانی است به همکاری علی حاکمی در کاوش های خود در کویر لوت، این قطعه موزائیکی و باستانی را کشف کرده اند. این باستان شناس قدمت موزائیک کرمانی را بیش از چهار هزار سال می داند و معتقد است به هزاره سوم پیش از میلاد بر می گردد. میرعابدین کابلی همچنین در ادامه می گوید: در برخی از نقاط ایران و منطقه میانرودان ظروفی کشف شده که بر روی آن ها چنین طرح های موزائیکی به چشم می خورد. اما در دوره ای دیگر استفاده از چنین صنعتی به ناگاه متوقف شد و دیگر کسی به سراغ آن نرفت تا آن که رومی ها و یونانی ها چنین صنعتی را به کار گرفتند.
زمان ساخت: هزاره سوم پیش از میلاد
محل ساخت: جنوب شرقی ایران
محل کشف: شهداد کرمان
محل نگهداری: موزه ملی ایران (موزه ایران باستان)، تهران
Sunday, 24 November , 2024