مدیریت شهری تهران از تهاتر ۲ هزار میلیارد تومان از بدهی‌های بانکی خود خبر داد. مطابق با اعلام معاونت مالی و اقتصادی شهرداری تهران، بخشی از بدهی شهرداری تهران به بانک‌ها با ورود دولت به ماجرا، از طریق تهاتر بدهی دولت با شهرداری تسویه شد.

مطابق با اعلام مدیریت شهری، شهرداری تهران از سال ۸۳ تا نیمه مرداد ماه سال گذشته، رقمی بیش از ۱۶ هزار میلیارد تومان به ۹ بانک دولتی و خصوصی بدهکار است. از سوی دیگر شهرداری بابت پرداخت یارانه بلیت مترو، تخفیفات عوارض بافت فرسوده، سهم شهرداری از تخلفات راهنمایی و رانندگی، سهم عوارض سوخت و همچنین سهمی بابت تخلفات و عوارض معوق ساختمان‌های دولتی از دولت طلب دارد. از این رو شهرداری به جای پرداخت پول نقد به بانک‌ها بابت بدهی‌های گذشته، بخشی از طلب خود از دولت را با بدهی به بانک‌ها تهاتر کرده است.  طبق اعلام معاونت مالی و اقتصادی شهرداری تهران، حدود دو هزار میلیارد تومان از بدهی شهرداری به بانک‌ها در قالب تهاتر با دولت، تسویه می‌شود.

براین اساس تاکنون مطالبات شهرداری از دولت در حوزه بلیت مترو و اتوبوس که حدود ۷۵۰ میلیارد تومان بود، با دولت تهاتر شده و شهرداری در تلاش است که طلبش از محل جرایم راهنمایی و رانندگی که رقمی بیش از هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان است را طی هفته‌های آینده با بدهی‌های شهرداری به بانک‌های دولتی تهاتر کند. در عین حال مدیریت شهری پایتخت در مورد توافق برای وصول طلب دو هزار میلیارد تومانی شهرداری از نیروهای مسلح نیز خبر داده است. در این خبر آمده است: «توافق شده دو هزار میلیارد آن طی سه هفته آینده تهاتر شود؛ از این میزان ۴۰۰ میلیارد آن در تاریخ ۱۰دی ماه تهاتر شده و یک هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان باقی‌مانده که تا ۱۰ روز آینده تعیین تکلیف می‌شود.

به نظر می‌رسد تهاتر بدهی‌های شهرداری در شرایطی که از یک سو مدیریت شهری ناگزیر به پرداخت سود تسهیلات دریافتی بابت دیرکرد در بازپرداخت به بانک‌هاست و از سوی دیگر منابع نقد کافی برای پرداخت بدهی‌های خود به بانک‌ها را ندارد می‌تواند گزینه مناسبی باشد. علاوه بر این شهرداری امکان اخذ تسهیلات مجدد از شبکه بانکی به دلیل تسویه بدهی‌های گذشته را پیدا خواهد کرد. در عین حال تهاتر طلب شهرداری از دولت نیز می‌تواند در شرایط کنونی که دولت نیز با تنگنای مالی روبه‌روست مناسب باشد.  مطابق بررسی‌های انجام شده از سوی تیم جدید مدیریت شهری، شهرداری تهران در وضعیتی سکان اداره پایتخت را از مدیریت قبلی تحویل گرفت که ۱۶ هزار میلیارد تومان به بانک‌ها و ۹ هزار میلیارد تومان به پیمانکاران، بدهی قطعی دارد که علاوه‌بر ۲۵ هزار میلیارد تومان بدهی قطعی، ۵ هزار میلیارد تومان نیز تا پایان سال گذشته به‌عنوان بدهی به پروژه‌های باز شهرداری شناسایی شده است. پروژه‌های باز به معنی پروژه‌هایی است که هنوز تعیین تکلیف نهایی نشده‌اند.

البته بار مالی سنگین شهرداری تهران در دوره جدید که میراث مدیران قبلی است فقط به «بدهی»ها محدود نمی‌شود. در حال‌حاضر مجموع «تعهد» مالی شهرداری به پیمانکاران در انواع پروژه‌های مستمر و غیرمستمر در دست اجرا در شهر رقمی معادل ۲۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است. از مجموع این بدهی و تعهدات، مدیریت شهری پایتخت رقمی بالغ بر ۵ هزار میلیارد تومان از بدهی خود به بانک‌ها و پیمانکاران را تسویه کرده است. پیش از این در ابتدای سال جاری، مدیریت شهری تهران از تسویه درصدی از بدهی‌های خود به شبکه بانکی خبر داده بود. به‌طوری‌که از مجموع این بدهی و تعهدات، مدیریت شهری پایتخت رقمی بالغ بر ۵ هزار میلیارد تومان از بدهی خود به بانک‌ها و پیمانکاران را تسویه کرده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد منابع مالی برای تسویه این رقم از بدهی از دو محل اصلی تامین شده است. به این معنا که از مجموع ۵ هزار میلیارد تومان تسویه شده، رقمی حدود ۲ هزار میلیارد تومان از محل صرفه‌جویی در هزینه‌کردهای سال گذشته به‌دست آمده و صرف پرداخت به طلب پیمانکاران شده و مابقی به روش غیرنقد صرف پرداخت بدهی شهرداری به یک بانک شده است.

  • منبع خبر : دنیای اقتصاد