قانون عصای سفید، دولتها را ملزم به تشویق نابینایان جهت شرکت در درتمام امور اجتماعی و اقتصادی میکند؛ همچنین بر حق استفاده آزادانه از خیابانها و بزرگراهها، پیادهروها و سایر مکانهای همگانی و همینطور وسایل حمل و نقل، هتل و اماکن عمومی تاکید میکند.
در همین راستا ویرایش سوم ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد دارای معلولیت در بیستم آبان ۱۳۹۸ نیز به تصویب شورایعالی شهرسازی و معماری رسیده است و در دو دسته فضای شهری و ساختمانهای عمومی، ضوابط طراحی و مناسبسازی ارائه شده است که بخشهایی مشخصا به نابینایان و افراد دارای محدودیت بینایی میپردازد: ضوابط مرتبط با تقاطع دو پیادهرو، محل عبور عابر پیاده در سوارهرو، ایستگاه بیآرتی، علائم راهنمایی، تابلوهای اطلاعرسانی، کروکیها و نقشهها و مانند آن و همچنین ضوابط تفصیلی در خصوص نشانگرهای لمسی سطح پیادهرو در بخش نخست یعنی فضاهای شهری آورده شده است.
ضوابط طراحی و مناسبسازی مرتبط با دکمههای کنترلکننده آسانسور، کتابخانههای عمومی، اماکن ورزشی، محلهای سرگرمی، دسترسیهای به اماکن عمومی، راهپلهها و مسیرهای خروج نیز در بخش دوم یعنی ساختمانهای عمومی آورده شده است.
این مصوبه راهنما و زمینه قانونی دسترسپذیر ساختن شهرها و اماکن عمومی را برای همگان تا حدی فراهم کرده است؛ گام بعدی برای حضورپذیر ساختن شهرها برای عموم، برعهده متولیان اجرا و متخصصانی است که با علم به این حق، شهرها را همه شمول سازند تا زمینه رشد برابر همه انسانها فراهم شود. در این شرایط است که همه افراد من جمله افراد دارای محدودیت بینایی همچون نخستین شاعر پارسیسرای ایرانی، رودکی، میتوانند از سطح حقوق اولیهشان عبور کرده و به ارزشآفرینی رسند.
این جهان را نگر به چشم خرد نی بدان چشم کاندر او نگری
همچو دریاست وز نکوکاری کشتی ساز، تا بدان گذری
هر روز، نیاز به توجه به حقوق گروههای مختلف اجتماع است؛ هر روز، روز عصای سفید است.
- نویسنده : فرزانه صادق مالواجرد-دبیر شورایعالی شهرسازی و معماری ایران
- منبع خبر : پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی
Tuesday, 3 December , 2024